Author Topic: no option to select shipping  (Read 848 times)

icecrafters

  • Beginner
  • *
  • Posts: 7
  • A beginner
  • Skype Name: icecrafters
no option to select shipping
« on: October 29, 2020, 16:00:30 pm »
A week ago the site stopping displaying and charging shipping. Not sure why we had not changed anything.  I have alatak.net ups shipping rates. I have read and reviewed all our settings to no avail. I have emailed alatak but they need an order number. We purchased the extension in 2017 so I do not have an order to refer to. It says no order number no response. I really need help. It is letting orders go through and not charging shipping. Please, anyone, tell me how to proceed!!!

GJC Web Design

  • 3rd party VirtueMart Developer
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 10027
  • Virtuemart, Joomla & php developer
    • GJC Web Design
  • VirtueMart Version: 3.6.8
Re: no option to select shipping
« Reply #1 on: October 29, 2020, 18:10:49 pm »
I would assume a 2017 shipping plugin is no longer working properly and you need the latest version.
APIs often change....
GJC Web Design
VirtueMart and Joomla Developers - php developers http://www.gjcwebdesign.com
VM3 AusPost Shipping Plugin - e-go Shipping Plugin - VM3 Postcode Shipping Plugin - Radius Shipping Plugin - VM3 NZ Post Shipping Plugin - AusPost Estimator
Samport Payment Plugin - EcomMerchant Payment Plugin - ccBill payment Plugin
VM2 Product Lock Extension - VM2 Preconfig Adresses Extension - TaxCloud USA Taxes Plugin - Virtuemart  Product Review Component
http://extensions.joomla.org/profile/profile/details/67210
Contact for any VirtueMart or Joomla development & customisation

icecrafters

  • Beginner
  • *
  • Posts: 7
  • A beginner
  • Skype Name: icecrafters
Re: no option to select shipping
« Reply #2 on: October 29, 2020, 22:13:36 pm »
so would that just make it stop working? How can I be sure?
Are there not any steps to take to try to get to work? It was working one week ago.

GJC Web Design

  • 3rd party VirtueMart Developer
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 10027
  • Virtuemart, Joomla & php developer
    • GJC Web Design
  • VirtueMart Version: 3.6.8
Re: no option to select shipping
« Reply #3 on: October 29, 2020, 22:33:37 pm »
seems it hasn't changed since 2017 so probably not.... latest is 1.0.11

    <name>UPS rates for VirtueMart</name>
    <creationDate>May 2017</creationDate>
    <author>ValĂ©rie Isaksen (www.alatak.net)</author>
    <authorUrl>https://www.alatak.net</authorUrl>
    <copyright>Copyright (C) 2012-2017 Alatak.net. All rights reserved</copyright>
    <license>gpl-2.0.txt</license>
    <version>1.0.11</version>

you need to do the basic debugging to try and find the problem
GJC Web Design
VirtueMart and Joomla Developers - php developers http://www.gjcwebdesign.com
VM3 AusPost Shipping Plugin - e-go Shipping Plugin - VM3 Postcode Shipping Plugin - Radius Shipping Plugin - VM3 NZ Post Shipping Plugin - AusPost Estimator
Samport Payment Plugin - EcomMerchant Payment Plugin - ccBill payment Plugin
VM2 Product Lock Extension - VM2 Preconfig Adresses Extension - TaxCloud USA Taxes Plugin - Virtuemart  Product Review Component
http://extensions.joomla.org/profile/profile/details/67210
Contact for any VirtueMart or Joomla development & customisation

jenkinhill

  • UK Web Developer & Consultant
  • Global Moderator
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 28016
  • Always on vacation
    • Jenkin Hill Internet
Re: no option to select shipping
« Reply #4 on: October 30, 2020, 10:47:47 am »
It may be worth checking if your host made any server changes, such as updated PHP. Also check your error files to see if anything has been recorded there, and finally turn on debug to follow the interraction with UPS plugin.
Kelvyn

Jenkin Hill Internet,
Lowestoft, Suffolk, UK

Unsolicited PMs/emails will be ignored.

Please mention your VirtueMart, Joomla and PHP versions when asking a question in this forum

Currently using VirtueMart 3.8.7 10374 on Joomla 3.9.24 PHP 7.4.12

icecrafters

  • Beginner
  • *
  • Posts: 7
  • A beginner
  • Skype Name: icecrafters
Re: no option to select shipping
« Reply #5 on: October 30, 2020, 14:00:42 pm »
OK, how do i check error files?  I turned on debugging in the shipping setting, do I need to turn it on somewhere else?
and PHP? I am super new at this. I was given this task with no previous experience lol so I am really working to get this fixed.
All help is appreciated.

jenkinhill

  • UK Web Developer & Consultant
  • Global Moderator
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 28016
  • Always on vacation
    • Jenkin Hill Internet
Re: no option to select shipping
« Reply #6 on: October 30, 2020, 20:41:32 pm »
Have you never used Joomla?  You have some learing to do!

FTP to te server to see error files, location depends on how old the site is, you are lookig for error.php which could be in the site route or in logs directory or administrator/logs directory  But if you are new to this you may not understand what they tell you.

Debug is turned on in VirtueMart Configuration/Shop under Advanced Settings (and also in Joomla Golgal configuration/System, but you may not need this).
Kelvyn

Jenkin Hill Internet,
Lowestoft, Suffolk, UK

Unsolicited PMs/emails will be ignored.

Please mention your VirtueMart, Joomla and PHP versions when asking a question in this forum

Currently using VirtueMart 3.8.7 10374 on Joomla 3.9.24 PHP 7.4.12

icecrafters

  • Beginner
  • *
  • Posts: 7
  • A beginner
  • Skype Name: icecrafters
Re: no option to select shipping
« Reply #7 on: November 02, 2020, 22:29:34 pm »
YES, i am very new. Our website has been around for years, but I now am tasked with keeping it up to speed.
I can add and alter products, update and renew extensions. Everything I have done so far is pretty basic.
I appreciate all the help. I will try and see if I can figure out what you have directed me to do and post again
tomorrow.
Thanks

icecrafters

  • Beginner
  • *
  • Posts: 7
  • A beginner
  • Skype Name: icecrafters
Re: no option to select shipping
« Reply #8 on: November 02, 2020, 22:40:58 pm »
Not sure if this is relevant but I turned on debugging and found this
"VirtueMartControllerShipmentmethod" Finished task edit: 0.181066989898682
probably nothing but I'm lost lol

GJC Web Design

  • 3rd party VirtueMart Developer
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 10027
  • Virtuemart, Joomla & php developer
    • GJC Web Design
  • VirtueMart Version: 3.6.8
Re: no option to select shipping
« Reply #9 on: November 03, 2020, 12:23:08 pm »
its nothing -- just the time taken to run the function...  if you don't have the skills then you need to employ someone..

although a cheaper option would be to pay up for a new plugin and get Alatak to fix the problem
GJC Web Design
VirtueMart and Joomla Developers - php developers http://www.gjcwebdesign.com
VM3 AusPost Shipping Plugin - e-go Shipping Plugin - VM3 Postcode Shipping Plugin - Radius Shipping Plugin - VM3 NZ Post Shipping Plugin - AusPost Estimator
Samport Payment Plugin - EcomMerchant Payment Plugin - ccBill payment Plugin
VM2 Product Lock Extension - VM2 Preconfig Adresses Extension - TaxCloud USA Taxes Plugin - Virtuemart  Product Review Component
http://extensions.joomla.org/profile/profile/details/67210
Contact for any VirtueMart or Joomla development & customisation

jenkinhill

  • UK Web Developer & Consultant
  • Global Moderator
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 28016
  • Always on vacation
    • Jenkin Hill Internet
Re: no option to select shipping
« Reply #10 on: November 03, 2020, 16:25:43 pm »
For my US sites I use a UPS plugin from Park Beach and have never had a problem with it.
https://www.parkbeachsystems.com/products/virtuemart-ups-shipping
Kelvyn

Jenkin Hill Internet,
Lowestoft, Suffolk, UK

Unsolicited PMs/emails will be ignored.

Please mention your VirtueMart, Joomla and PHP versions when asking a question in this forum

Currently using VirtueMart 3.8.7 10374 on Joomla 3.9.24 PHP 7.4.12

icecrafters

  • Beginner
  • *
  • Posts: 7
  • A beginner
  • Skype Name: icecrafters
Re: no option to select shipping
« Reply #11 on: November 03, 2020, 17:54:18 pm »
my Joomla is 3.9.22
virtue mart is 3.8.4  10335
how do i find PHP?

pinochico

  • 3rd party VirtueMart Developer
  • Full Member
  • *
  • Posts: 901
    • MiniJoomla
  • Skype Name: support-easysoftware
  • VirtueMart Version: 3
www.minijoomla.org  - new portal for Joomla!, Virtuemart and other extensions
XML Easy Feeder - feeds from products, orders and database table
Virtuemart Email Manager - customs email templates

icecrafters

  • Beginner
  • *
  • Posts: 7
  • A beginner
  • Skype Name: icecrafters
Re: no option to select shipping
« Reply #13 on: November 05, 2020, 17:35:34 pm »
Thanks for the links, I am going to read up.