Author Topic: Virtuemart is very slow after 12000 products import  (Read 564 times)

psm

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 116
Virtuemart is very slow after 12000 products import
« on: May 30, 2019, 08:40:17 am »
Joomla 3.8.11 and Virtuemart 3.4.1

Hello, I have problem that my site is very slow after import of 12000 products. Could you please help me to find rootcause? Tech support from hosting wrote me, that it is problem on my side.

My webpage is www.smartobchod.sk


Thank you

GJC Web Design

  • 3rd party VirtueMart Developer
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 8890
  • Virtuemart, Joomla & php developer
    • GJC Web Design
  • VirtueMart Version: 3.4.2
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #1 on: May 30, 2019, 17:17:59 pm »
a 3MB page size, 100+ calls etc etc  its never going to be the fastest

the time till the first load is nearly 3 sec that points to lack of resources at the server
GJC Web Design
VirtueMart and Joomla Developers - php developers http://www.gjcwebdesign.com
VM3 AusPost Shipping Plugin - e-go Shipping Plugin - VM3 Postcode Shipping Plugin - Radius Shipping Plugin - VM3 NZ Post Shipping Plugin - AusPost Estimator
Samport Payment Plugin - EcomMerchant Payment Plugin - ccBill payment Plugin
VM2 Product Lock Extension - VM2 Preconfig Adresses Extension - TaxCloud USA Taxes Plugin - Virtuemart  Product Review Component
http://extensions.joomla.org/profile/profile/details/67210
Contact for any VirtueMart or Joomla development & customisation

psm

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 116
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #2 on: May 30, 2019, 17:38:10 pm »
Is it possible that some of javascripts are not important? Than maybe I can stop them. Because it is very slowly. No other similar eshops are so slow. I need to make it faster somehow.

Studio 42

  • Contributing Developer
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3894
  • Joomla & Virtuemart developper
    • Studio 42 - Virtuemart & Joomla extentions
  • VirtueMart Version: 2.6 & 3
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #3 on: May 31, 2019, 04:04:41 am »
Have you tested using another template ?
Have you try to unpublish category module and see if it help ?
Have you checked in virtuemart Configuration>Templates> Omitto switch Yes to NO  (for all) , because it can really slowdown your website !

psm

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 116
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #4 on: May 31, 2019, 12:49:07 pm »
Hello Studio 42,
I tried two of your advices and it did not help.

I did not try just unpublish category module, I do not understand what do you mean by this.

Thank you

Jörgen

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 2234
    • Kreativ Fotografi
  • VirtueMart Version: 3.4.x
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #5 on: May 31, 2019, 12:57:41 pm »
Joomla 3.9.8
Virtuemart 3.4.x
Olympiantheme Hera (customized)

Studio 42

  • Contributing Developer
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3894
  • Joomla & Virtuemart developper
    • Studio 42 - Virtuemart & Joomla extentions
  • VirtueMart Version: 2.6 & 3
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #6 on: May 31, 2019, 22:42:05 pm »
Your blog page or kontact page need already more then 1.5 seconds to load.
So it's not a Virtuemart issue only.

psm

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 116
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #7 on: June 02, 2019, 10:38:18 am »
So I checked PageSpeed Insights and biggest part of time is consumed by mootools js, but it is not possible to remove. TTFB of server is more than 1 s is it normal?

I deleted some unused plugins as mylivechat and cookies plugin Perfect..., but it increaced just from 30 to 37 points for page https://smartobchod.sk/pc-a-notebooky/pc-zostavy.html.


AH

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 2913
  • VirtueMart Version: 3.4
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #8 on: June 02, 2019, 11:17:03 am »
Quote
, but it is not possible to remove

Why not ??

Mootools front end should not be required - remove plugins that require it or change their behaviours
regards
A

Joomla 3.9.1
php 7.1

psm

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 116
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #9 on: June 02, 2019, 11:29:05 am »
I downloaded this plugin Mootools Enabler/Disabler and disable all mootools, page loading was very fast, but it influenced some parts of front end.

For example my Custom filters component did not have collapsed fields after disable or my top menu was influenced.


Studio 42

  • Contributing Developer
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3894
  • Joomla & Virtuemart developper
    • Studio 42 - Virtuemart & Joomla extentions
  • VirtueMart Version: 2.6 & 3
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #10 on: June 02, 2019, 14:29:52 pm »
For example my Custom filters component did not have collapsed fields after disable or my top menu was influenced.
Contact the author, it shuold wor wihtout mootools else you have obsolete exensions.
Joomla 4.0 do not support mootools officially and is obsolete

AH

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 2913
  • VirtueMart Version: 3.4
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #11 on: June 02, 2019, 14:36:42 pm »
I would go back to the developers of the filter plugin and ask them to update to remove mootools

and note what Studio 42 says - mootools will be removed in jomla4  and your front end should not be using it now imho
regards
A

Joomla 3.9.1
php 7.1

Studio 42

  • Contributing Developer
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3894
  • Joomla & Virtuemart developper
    • Studio 42 - Virtuemart & Joomla extentions
  • VirtueMart Version: 2.6 & 3
Re: Virtuemart is very slow after 12000 products import
« Reply #12 on: June 02, 2019, 14:46:19 pm »
For example my Custom filters component did not have collapsed fields after disable or my top menu was influenced.
Contact the author, it should work without mootools else you have obsolete extensions.
Joomla 4.0 do not support mootools officially and is obsolete