Author Topic: Can't translate VM by any mean  (Read 395 times)

giofranz

  • Beginner
  • *
  • Posts: 9
  • A beginner
Can't translate VM by any mean
« on: October 23, 2018, 11:45:37 am »
Hi guys, i'm using VM 3.4.2 on Joomla 3.8.13

I 've installed italian package for VM and plugins, I've switched the language of Joomla and all products disappeared.

I come to understand it's my mistake. VM works like that, now I should make all product again. Is there a way to bulk it, a smart way? If not, fine.

But, is there a way to force the translation? I tried to override the content of /language/en-GB with the italian translation. Nothing happens. I also tried manually, looking for "add to cart" in any .ini file in the same folder. I change it with "xxx" and got the same result. VM stays in english.

I'm obviously missing something. I'm new to VM, and I'm trying to work my way as quick as possible because I'm running out of time XD

Thank you!

giofranz

  • Beginner
  • *
  • Posts: 9
  • A beginner
Re: Can't translate VM by any mean
« Reply #1 on: October 23, 2018, 12:08:41 pm »
Found it! I was overriding the files in mydomain.it/language/en-GB. But then i tried with files in mydomain.it/components/com_virtuemart/language/en-GB.

Not sure if it's correct but it works fine!
The xml. file from the italian package point to /language folder under root. Also files in the package are many more, (almost as many as the files in /language folder under root, definitely more than file in the /language folder under /components).
I'm still missing something here. Never the less the "home-made" transaltion works! Case you are running short.

GJC Web Design

  • 3rd party VirtueMart Developer
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 8558
  • Virtuemart, Joomla & php developer
    • GJC Web Design
  • VirtueMart Version: 2.6.22 & 3.2.14
Re: Can't translate VM by any mean
« Reply #2 on: October 23, 2018, 12:49:45 pm »
have u correctly configured Italian as the default in Joomla and in VM?
GJC Web Design
VirtueMart and Joomla Developers - php developers http://www.gjcwebdesign.com
VM3 AusPost Shipping Plugin - e-go Shipping Plugin - VM3 Postcode Shipping Plugin - Radius Shipping Plugin - VM3 NZ Post Shipping Plugin - AusPost Estimator
Samport Payment Plugin - EcomMerchant Payment Plugin - ccBill payment Plugin
VM2 Product Lock Extension - VM2 Preconfig Adresses Extension - TaxCloud USA Taxes Plugin - Virtuemart  Product Review Component
http://extensions.joomla.org/profile/profile/details/67210
Contact for any VirtueMart or Joomla development & customisation

Studio 42

  • Contributing Developer
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 3518
  • Joomla & Virtuemart addon developper
    • Studio 42 - Virtuemart & Joomla extentions
  • VirtueMart Version: 2.6 & 3.0.x.y
Re: Can't translate VM by any mean
« Reply #3 on: October 23, 2018, 17:11:25 pm »
For products you can use https://shop.st42.fr/en/products/vm-be-pro-batch-product-edit.htm to copy from one language to another, or you can import translations too.

giofranz

  • Beginner
  • *
  • Posts: 9
  • A beginner
Re: Can't translate VM by any mean
« Reply #4 on: October 24, 2018, 11:21:07 am »
Hi guys, thanks for the help!

@GJC Web Design I think language is correctly configured. See the attachment.

@ Studio 42 Nice tool, i will take it into consideration for future projects. Thanks for the suggestion.

GJC Web Design

  • 3rd party VirtueMart Developer
  • Super Hero
  • *
  • Posts: 8558
  • Virtuemart, Joomla & php developer
    • GJC Web Design
  • VirtueMart Version: 2.6.22 & 3.2.14
Re: Can't translate VM by any mean
« Reply #5 on: October 24, 2018, 12:13:13 pm »
and IT chosen in VM  etc ?

I set up a single non En lang VM so

But if u have already set up all your products in en-GB then simply copy the VM DB tables ending in en_gb to their equivalents in it_it

e.g #__virtuemart_products_en_gb to #__virtuemart_products_it_it  etc
GJC Web Design
VirtueMart and Joomla Developers - php developers http://www.gjcwebdesign.com
VM3 AusPost Shipping Plugin - e-go Shipping Plugin - VM3 Postcode Shipping Plugin - Radius Shipping Plugin - VM3 NZ Post Shipping Plugin - AusPost Estimator
Samport Payment Plugin - EcomMerchant Payment Plugin - ccBill payment Plugin
VM2 Product Lock Extension - VM2 Preconfig Adresses Extension - TaxCloud USA Taxes Plugin - Virtuemart  Product Review Component
http://extensions.joomla.org/profile/profile/details/67210
Contact for any VirtueMart or Joomla development & customisation

giofranz

  • Beginner
  • *
  • Posts: 9
  • A beginner
Re: Can't translate VM by any mean
« Reply #6 on: October 25, 2018, 17:53:27 pm »
Yes, in VM i chose the lang from global config. Anyway i forgot to mention, i also had copy all the translation in ( administrator/components/com_virtuemart/language/en-GB ).
I also thought at tables but I'm not really use to it, so i prefer not messing around with that.

Everything seems to work fine right now! Thank you very much the help!